Retrospectiva sau ce face omul intr-un an?

Retrospectiva anului

Stam si ne gandim cum au trecut asa de repede cele 52 de weekend-uri ale anului 2013. S-au dus al fel de iute precum au venit si uite asa ne-am trezit la sfarsit de an. Au fugit secundele, minutele, orele, zilele, saptamanile si lunile fara a cunoaste cuvantul OPRIRE. De fapt, cuvantul OPRIRE, timpul nu-l cunoaste asa cum zicea si Octavian Paler ”Timpul e o fiara care are nesfarsita rabdare de a inghiti totul.”

OPRIRE este cuvantul pe care il recomanda Divinitatea omenirii (Ps.46:10). Nu ne place sa ne oprim din alergarea noastra (pentru ca oprirea,in conceptia unora, inseamna lipsa productivitatii, si prin urmare, afectarea bunastarii si prosperitatii materiale ), insa uneori o mai facem,fie ca e luna decembrie si atunci ne gandim ca e vremea bilantului, fie ca ne tranteste vre-o boala si ne-a lasat fara elanul cotidian.

Oamenii au cunoscut importanta autoevaluarii inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, Socrate spunea ca “O viata neexaminata nu merita traita”. Cele 365 de zile ale anului au puterea de a sculpta in noi ceva frumos, ceva placut sau ne pot transforma intr-o caricatura de care ne speriem atat noi cat si prietenii, cunoscutii, natura, spiritele si chiar Dumnezeu.

Imi place sa cred, ca la un moment dat, in aceasta luna, ne vom face timp si ne vom OPRI pentru a ne autoevalua, pentru a ne face o retrospectiva si a vorbii cu noi insine despre realizari si esecuri, despre progres sau regres pe plan spiritual, material, profesional sau relational.Asa, dupa cum spunea Mark Twain, "Cele mai importante doua zile din viata ta sunt ziua în care te-ai nascut {din apa si duh} si cea în care afli de ce".Cerceteaza-ti sufletul, relatia cu Divinitatea si pune-ti intrebari. Sau sters unsprezece luni, ce am facut pentru mine, pentru altii, la scoala, la locul de munca, in Biserica sau societate? Cat am fost de bun sau cat de rau? Cat am zidit sau cat am daramat? Cat am daruit? Care este scopul meu pe acest pamant? Care este rolul meu in Biserica? Care este chemarea mea? Ce sa fac pentru a ramane ceva bun in urma mea? Toate aceste intrebari ti le vei pune doar atunci cand inveti semnificatia cuvantului OPRIRE si a autoevaluarii.

de Cristian V. Parjol

Niciun comentariu inca. Fi tu primul!

Lasa un comentariu

Reseteaza toate campurile